Gij Zult Bier Drinken!..

Bernard van Rossum 22 april 2018
Bernard van Rossum 22 april – 16:00 uur
5 april 2018
Coffee Time
5 mei 2018

Bier is een van de oudste dranken die door de mens wordt gemaakt. Bier werd al gedronken rond 4500 voor Christus in Mesopotamië. Vooral in Europa werd bier veel gedronken. Tijndens de Romeinse periode ging stapte men over op wijn. Pas na de Romeinse overheersing kwam het bier weer volledig in beeld.

Het bier uit de oudheid was echter heel anders dan de bier die we nu kennen. Waarschijnlijk was dat bier per ongeluk uitgevonden, nadat etensresten spontaan zijn gaan vergisten. Het moderne bier wordt juist met speciaal gekweekte gist gemaakt. Zo garandeert de moderne brouwer de smaak en de kwaliteit van het bier. Brouwerijen zoals we die nu kennen bestonden toen nog niet; er werd thuis voor eigen gebruik bier gebrouwen. Pas rond de middeleeuwen werd bier op grotere schaal geproduceerd.

Bier was het enige drank die veilig was om te drinken in de middeleeuwen. Er was namelijk geen schoon drinkwater aanwezig. Het was dus veiliger om bier te drinken: je werd er namelijk niet ziek van. Hoe kan dat? In bier zit toch ook water? Klopt, het bier werd in de middeleeuwen van het ‘vieze’ water gebrouwen. Tijdens het brouwproces wordt het bier gekookt en hierdoor gaan de bacteriën dood. Daarnaast zorgt het alcohol in het bier er voor dat de bacteriën niet meer kunnen groeien: een veilig drankje toen dus. Verder had bier ook voedings waarde, het was immers gemaakt van gerst en tarwe. De eiwitten die er in zitten, zorgden ook voor extra voeding.

Bier werd in de middeleeuwen voornamelijk in kloosters gebrouwen. Deze traditie zet zich vandaag de dag nog voort. Het kloosterbier was tot het begin van de industriële revolutie de manier van bierbrouwen. Door de uitvinding van de stoommachine werd het mogelijk om op grotere schaal bier te brouwen. Het klooster begon daarom zijn brouw functie te verliezen. Slechts een paar kloosters brouwen tegenwoordig nog bier.

Een nadeel van industriëel brouwen is dat er een grote plas bier op de markt komt. Hierdoor worden de verschillend biersoorten steeds minder. De grote brouwerijen zetten de knop op Pils waardoor het grote publiek massaal aan deze lekkernij gaat. De moderne bierdrinker wil meer dan alleen pils. Hoewel deze biersoort nog steeds de meest gedronken biersoort is, gaan grote brouwers tegenwoordig steeds meer speciale bieren brouwen. Wit bier is hier een voorbeeld van. Ook de Belgische en Schotse biersoorten vinden steeds vaker de weg naar de consument.

Het drinken van bier is tegenwoordig geen noodzaak meer. We drinken het bier nu voor de gezelligheid. De brouw industrie investeert daarom veel in evenementen waar het gezellig is en waar veel mensen op af komen. Bier drink je niet alleen, maar met z`n allen: dat is de gedachte.

Heineken Brouwerij Amsterdam 1919